Middag 31/1- Chicken Korma
2 dl mald mandel
1 dl riven färsk ingefära
1 kycklingbuljongtärning
1 dl matolja
1 tsk mald kanel
2 msk mald koriander
2 tsk gurkmeja
2 tsk mald spiskummin
2 tsk mald kardemumma
1 tsk cayennepeppar
1 dl sultanrussin
3 dl matlagningsyoghurt
1 dl grädde
2 dl kokosmjölk (ev mer att späda med)
1 tsk salt
Skär kycklingen i bitar, ca 3 x 3 cm (inte för små!) Bryn dem runt om i stekpanna. Häll oljan i en kastrull/gryta och häll i alla torra kryddor och låt dem fräsa en stund. Hacka löken smått eller kör den i matberederare. Riv ingefäran och pressa vitlöken. Tillsätt detta i grytan.
Mal mandeln smått och häll ner den. Tillsätt grädde, yoghurt och kokosmjölk. Smula ner buljongtärningen, tillsätt citronsaft och socker. Lägg i kycklingbitarna och russin. Låt koka minst 1 timma (på medelvärme) så köttet blir mört och gott!! Smaka av med mer salt och socker, och späd med mer kokosmjölk, grädde eller vatten om det blir för tjockt.

Aioli
2 äggulor
2 dl smakfri olja
2 klyftor vitlök
1 tsk citronsaft
Krydda med salt och peppar vid behov. Vi gjorde utan.
Du tar äggulorna och vispar med vitlök och citronsaften. Fortsätt vispa och droppa i oljan lite lite i taget, vispa hela tiden. Efter ett tag kan du börja hälla ner oljan i en tunn stråle tills all olja är slut.
Mums!

Lunch 31/1- Rostbiff och mozzarellamacka

Frukost 31/1

Leverpastejsmacka
Stek kycklinglevern i rikligt med smör tills den är väl genomstekt (det går fortare om den är delad i mindre bitar).
Krydda med salt och peppar och tillsätt andra kryddor efter smak.
Mixa den genomstekta levern i maskin tillsammans med grädden och lite extra smör och ev lite mer kryddor. Häll smeten i en form som går att täcka med lock. Det blir en lös smet som stelnar i kylskåpet.
Låt stelna.

Lchf- brød

200 g (3dl) linfrö
50 g (1dl) sesamfrö
50 g (0,75dl) hasselnötter
50 g (0,75dl) mandel
50 g kruska kli, fiberex eller fiberhusk
2 tsk bakpulver
1,5 msk brödkryddor
Mixa allt till "mjöl"
Blanda sedan ihop:
50 g smält smör
1 dl creme fraiche
250 g keso
6 ägg
Gör så här
Mixa allan nötter och frön till "mjöl" i till exempel en mixer.
Blanda ihop allt och häll i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper, (jag tog lite solroskärnor på brödet). Grädda i 60-80 min (beroende på ugn) i 175 grader. Ta ut brödet ur formen och låt det svalna. Skär i tunna skivor.
1 skiva = ca 1,1g kolhydrat
LCHF-Pizza
2 ägg
salt
2 msk olja
1 msk grädde
4 msk vatten
3 msk fiberhusk
1 krm bakpulver
Gör så här
Vispa äggen och saltet så att det bli fluffigt. Tillsätt resten av ingredienserna, blanda väl och låt det stå och svälla i 10 minuter.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper. Lättast är om man sedan lägger en bit plastfolie över smeten och trycker ut den på plåten. Grädda i 10 minuter på 225°C eller tills bottnen har fått färg.
Lägg på tomatsås och valfritt pålägg och grädda tills osten har smält!